De populäraste sportevenemangen

Som svensk kan man tro att de fem största sporterna i världen är fotboll, ishockey, handboll, rinkbandy och innebandy. Så är det dock inte. Många sporter som inte är särskilt stora i Sverige är gigantiska utomlands. 

Det här avspeglar sig när man tittar på vilka enskilda sportevenemang som lockar flest åskådare och tv-tittare. Det rör sig om några sporter som är snudd på okända i Sverige. Topp 5-listan ser ut på följande sätt, och är högintressant för alla som gillar att satsa pengar på sport. Ju större intresse som finns för en sport, desto mer pengar kommer den person att vinna som kan förutse en riktig skräll.

5. Monaco Grand Prix

Monaco Grand Prix har körts sedan 1929 och körs till skillnad från de flesta andra Formel 1-lopp på gatorna i det lilla furstendömet. Det här innebär att hastigheterna är lägre än på många andra lopp, men det innebär inte att säkerheten är högre, snarare tvärt om.  Tillsammans med Indianapolis 500 och 24-timmars på Le Mans utgör det motorsportens Triple Crown, men den enda som har vunnit samtliga är Graham Hill.

4. Super Bowl

USA har en stor befolkning, och den allra populäraste sporten är den inhemska varianten av fotboll. Det finns en viss publik i Kanada, Mexiko och Japan, samt i alpländerna också, men på det hela taget är det en amerikansk affär. Tack vare USA:s stora folkmängd är den professionella ligans final: Super Bowl, en av världens största sporthändelser, med mer än 100 miljoner tv-tittare.

3. Cricket-VM

Cricket är inte en särskilt populär sport i Sverige, och ytterst få svenskar har någon aning om reglerna. I många av de gamla brittiska kolonierna är det dock en av de allra mest populära sporterna. Inte minst gäller detta på den indiska subkontinenten. Det är inte ovanligt att den mest sedda matchen i cricket-VM inte är finalen, utan matchen mellan rivalerna Indien och Pakistan.

2. Sommar-OS

Frågan är egentligen om man kan betrakta de Olympiska spelen som ett enda sportevenemang. I jämförelse med de andra evenemangen på denna lista så är OS så otroligt innehållsrikt. Det är också en stor del av charmen: nästan alla kan hitta åtminstone en sport de gillar i OS, och kanske också upptäcka en ny sport.

1. Fotbolls-VM

”Äntligen en sport man känner till!” kanske någon utbrister. Fotboll kallas ibland för den globala religionen, och det finns ingen sport som slår den i popularitet, även om vissa kommer ganska nära. När det är dags för VM tittar alla, utom möjligen amerikanerna.